4000 let stara kitajska medicina, ki temelji na holističnem razumevanju telesa, še danes kaže zelo dobre rezultate, katere dosega na naraven način. Po teoriji tradicionalne kitajske medicine telo ni sestavljeno samo iz nam vidnega, fizičnega dela, temveč je prepredeno z energijskim obtokom, ki igra zelo pomembno vlogo za naše psihično in fizično ravnovesje. Energijski sistem je obtok meridianov, poti, po katerih se energija pretaka. Je nadrejen vsem ostalim obtokom v telesu (krvožilni, limfni, živčni), kar je že dokazano s strani uradne medicine.

Če torej želimo odpraviti težavo pri vzoku, je potrebno očistiti in uravnovesiti energijski sistem. Ko je le-ta uravnotežen, se tudi ostali sistemi stabilizirajo in tegobe so odpravljene. Takemu principu zdravljenja pravimo zdravljenje na koreninah oz. zdravljenje vzroka težave.

Terapija APM je terapevtska metoda, ki temelji na principih tradicionalne kitajske medicine, obenem pa upošteva tudi temelje kiropraktike. Ni le masaža, temveč je sproščujoča terapevtska metoda, pri kateri se ne uporablja iglic, temveč medeninasto paličico in je zato primerna za vse starostne skupine, vključno z novorojenčki in starostniki.

 

Kaj   je  terapija APM po Penzlu ?

Terapija APM po Penzlu je terapevtska metoda, ki temelji na znanju klasične akupunkture, kiropraktike, auriculoterapije (ušesna terapija) in nevralne terapije po Huneke-ju. Ta terapija meridianov (najstarejša na evropskih tleh) združuje v praktično celoto najbolj učinkovite dele naštetih terapij, ter zato dosega hitro in visoko učinkovitost.
S to energijsko terapijo se lahko vpliva na marsikatero motnjo v telesu. Poudarek je na iskanju najbolj osnovnega vzroka motnje in odpravljanju težav pri koreninah. Ko je ukinjen vzrok, je odpravljena tudi posledica. Zdravljenje vpliva na celotnega človeka in ko odpravljamo veliko motnjo, se avtomatično uravnavajo tudi ostale manjše, ki so morda prav tako pomembne, le za vas so trenutno manj moteče.

Terapijo APM je razvil Willy Penzel ( 1918 – 1985). Po skoraj dvajsetletnem razvijanju metode je s svojimi sodelavci l. 1971 v nemškem kraju Heyen ustanovil Učni inštitut za APM po Penzlu. Tam še zdaj deluje izobraževalno središče za bodoče terapevte, strokovno in razvojno središče in sedež mednarodne zveze terapevtov APM. Terapevti APM delujemo v 24 državah sveta in nas je približno 18 tisoč. (Lehrinstitut fur AKUPUNKT-MASAGE nach Penzel, www.apm-penzel.de).

Terapija APM je v Nemčiji že nekaj časa priznana terapija, katero preko napotnice priporočajo osebni zdravniki. Študentje in študentke medicinske fakultete in babištva se osnov učijo v obliki izbirnega predmeta, za celoten program pa je, tako kot drugod po svetu  potreben daljši študij, ki se zaključi s pisnim in ustnim izpitom.

 

Kako deluje terapija APM po Penzlu ?

Terapija APM zdravi telo tako, da uravnoveša energijski obtok, ki poteka po meridianih. Energijski obtok je sistem, ki je nadrejen vsem ostalim obtokom v telesu, kajti katerikoli sistem v telesu opravlja svojo nalogo le tedaj, ko je napolnjen s pravilno mero pretočne energije. Neskladno kroženje življenjske energije oz. motnje v pretoku energije so vzrok za motnjo v delovanju telesa ali psihe, za bolečino ali za bolezen. Učinek APM po Penzlu je aktiviranje in okrepitev samoozdravitvene moči telesa, njen cilj pa je doseči energijsko ravnovesje in s tem dobro počutje. Cilj terapije APM je odstraniti vse ovire oz. zapreke v toku energije in poskrbeti, da bodo vsa območja v telesu enakomerno energijsko oskrbljena. Ko nam to uspe, se pretirano ali zmanjšano delovanje organov spremeni v normalno delovanje.

 

Kako poteka terapija APM po Penzlu ?

Terapevti pri APM terapiji ne uporabljamo iglic, temveč z dlanmi in zaobljeno medeninasto paličico potujejo po meridianih na koži v smeri toka energije, tam kjer so ob diagnostičnem pregledu ugotovili motnjo.

Terapija APM je blaga in prijetna in zato primerna za vse starostne skupine od novorojenčkov do ljudi visoke starosti. Povratne informacije pri naših pacientih kažejo, da AKUPUNKTNA MASAŽA po Penzlu dobro deluje pri težavah s hrbtenico, z velikimi in malimi sklepi, pri revmatičnih pojavih, pri migreni, pri živčnih obolenjih, pri slabi prekrvavitvi, menstrualnih težavah in hormonskih motnjah, dihalnih težavah in težavah s kožo, izboljšanje krvnega obtoka in krvnega pritiska (visokega in nizkega), izboljšanje prebave in presnove, prenehanje uroloških težav, odpravi se nespečnost, ugodno vpliva na vegetativno živčevje, depresivnost se omili ali celo odstrani. ©