Preden razložimo razlike, si oglejmo vezni člen vseh treh terapij.
Temelj vseh je tradicionalna kitajska medicina (TKM). Med metode zdravljenja po TKM poleg akupunkture spadajo aurikuloterapija (stimulacija točk na ušesu), terapevtska masaža tuina, bagua (zdravljenje z ventuzami), guasha (strganje meridianov s ploščico), moksibustija (toplotna terapija z zažiganjem divjega pelina) in zeliščna ter prehrambena medicina.

Po filozofiji TKM je VSE ENERGIJA. Zato je ena glavnih teorij, na podlagi katere se zdravljenje izvaja, teorija meridianov. Pri vseh treh terapijah gre torej za uravnovešanje življenjske energije (qi), ki se pretaka po mreži, imenovani meridianski sistem. Ko energija neovirano teče, skrbi za preskrbo organskih sistemov z energijo, v nasprotnem primeru se pojavljajo težave. Tudi najboljši motor namreč ne more delovati, če je blokiran dotok goriva.

AKUPUNKTURA je terapija, pri kateri ustrezno izobražen zdravnik uravnoveša meridianski sistem s pomočjo vboda igle v določene akupunkturne točke. Po diagnozi po TKM, se zdravnik odloči, katere akupunkturne točke bo stimuliral. Točke stimulira z iglami, ki so različne dolžine, debeline in materialov. Iglice lahko vbode različno globoko, iz različnih smeri in kotov, lahko jih vrti, da podkrepi učinek, energijo lahko eksterno dodaja tudi s pomočjo mokse (divji pelin). Vbod nekateri ljudje čutijo kot skelenje ali bolečino, medtem ko drugi ne čutijo ničesar. To je odvisno od pretočnosti meridianov, stresa, s katerim je oseba v času terapije obremenjena, bolečinskega praga,… Terapija večinoma traja do 30 minut, nato zdravnik iglice odstrani.

AKUPRESURA je terapija, pri kateri stimuliramo akupunkturne točke s pritiskom in masažo. Terapijo lahko izvajamo sami, saj je popolnoma varna in praktična metoda samozdravljenja. Namenjena je preprečevanju in lajšanju vsakdanjih težav, odpravljanju napetosti in blokad. Z redno terapijo poskrbimo za vitalnost in splošno dobro počutje, zdravimo akutne in kronične bolečine. Točke lahko masiramo po potrebi, nekaj minut, nekatere pa lahko preventivno vsak dan.

AKUPUNKTNA MASAŽA PO PENZLU
V ordinaciji Alternativna Podpora Medicini izvajamo terapijo APM po Penzlu. Temelj terapije APM je akupunktura. Poleg stimulacije meridianov terapevt APM izvaja tudi določene kiropraktične manipulacije ter po potrebi svetuje vaje, ki naj jih pacient opravlja doma.
Terapevt APM ne uporablja igel, temveč medeninasto paličico, zaradi česar je strah pred morebitno bolečino popolnoma odveč. Terapija je primerna za vsakogar, tudi za otroke, starostnike, in osebe, katerim že sama misel na igle povzroča stres. APM terapevt osebo najprej izpraša o težavah in načinu življenja, opravi diagnozo na ušesu in s prstnimi jagodicami (prsti terapevtov postanejo zelo občutljivi) preveri v kakšnem stanju so meridiani. Če je potrebno, z določenimi testi preveri statiko telesa.
Pri terapiji APM se ne stimulira le akupunkturnih točk, pač pa terapevt razporeja pretok energije po telesu tako, da oskrbi meridiane po celi dolžini ali del poti meridiana, ki je izpraznjen ali poln, akupunkturne točke pa stimulira po potrebi. Terapija se zaključi z zibanjem, kjer se sprostijo globoke in kratke mišice ob hrbtenici. Dodatne kiropraktične manipulacije izvaja, če je to potrebno.Terapija traja 40 do 50 minut, nakar sledi 10 minutni počitek. ©