V življenju ženske je več močnih, globokih prehodov, ki so pomembne prelomnice na poti osebne rasti. Prvo iniciacijo ženske doživimo ob prvi menstruaciji, ko se spremeni naše zavedanje časa. Deklice čas do prve menstruacije doživljamo linearno, z menstruacijo pa se začne novo obdobje v katerem ga začnemo dojemati ciklično, kar je močna psihična sprememba. Druga iniciacija je porod, prehod ženske k novi življenski vlogi. Ko se porodi novo bitje, se hkrati rodi tudi mama. Fokus se premake s samoosredotočenosti na otroka. In tretja iniciacija je menopavza, izguba krvavitve in poglabljanje vase. Več o ženskih misterijih lahko izveste na zanimivih in globokih delavnicah društva Rdeči Šotor.

Četudi smo kot družba pozabili na ritualnost in počastitev ženskih iniciacij, še ne pomeni, da to niso pomembna obdobja v življenju vsake ženske. Izkušnje teh življenskih prelomnic nosijo veliko vrednost in bi nas morale opolnomočiti.

Porod je nadvse pomemben prehod, ne zgodi se le na fizični ravni, ampak tudi psihično, čustveno in duhovno, če to dopustimo. Ni le dogodek, ko se novo bitje porodi iz matere, ampak je iztočnica za njiju oba. Kako in kje rodimo/se rodimo JE pomembno. V ljubezni, s toplino, v miru ali pod pritiskom, v strahu in negotovosti. In ker sta mamica in otrok močno povezana, je seveda pomembno, kako se vseskozi počuti mama, saj z vsakim svojim impulzom vpliva na dojenčka.

Za noseče mamice obstajajo vadbe in tudi kvalitetne delavnice https://rdecisotor.com/materinski-krogi/materinski-krogi-nosecnost-in-porod/. Če želite se lahko na porod zelo dobro psihično in fizično pripravite. Okolica je v večini zelo spodbudna za nosečke. Kaj pa za mamice po porodu?

Prevečkrat se dogodi, da porod ne poteka tako, kot bi si mame želele. Nekatere ženske to ozavestijo, druge mislijo, da pretresi, ki se dogodijo v porodnišnici veljajo za normalne, celo sprejemljive, jih potlačijo ali ne razumejo, iz tega pa se lahko razvije marsikatero neravnovesje. Travme lahko povzročijo že čustvena nelagodija med porodom, blokade čutvenih povezav med mamo in otrokom, stres, izčrpanost, pa tudi dejanske fizčne travme, kot so epiziotomija (rezanje presredka), carski rez ipd.

Naše mesto ni, da sodimo, kdaj so posegi potrebni in kdo naj o njih odloča, želimo pa deliti z vami vest o motnjah, ki jih lahko na telesu mamice povzročijo dogodki na ta pomemben dan.

Porod je proces, ki terja določen čas, koncentracijo in energijo, v primeru naravnega poroda je trud poplačan z navalom oksitocina in občutki sreče. Neskončna moč poroda pa je za telo porajajoče matere bolj ali manj naporna. Odvisno od vsake posameznice.

Ko mamica rodi, je mamica. Ne gre po tem za en teden na dopust, da si opomore od poroda. Četudi imajo s prerezanim presredkom mame omejeno gibanje in bolečine, so omotične od narkoze pri carskem rezu, izčrpane od poroda, se trudijo dojit, pa vse prevečkrat ne gre, so postale mame za vedno. Bitje je tu. Vsaka ima podporo bližnjih v različni meri, pa vendar, kot se počuti v svojem telesu mama, tako reagira na njo in okolico otrok.

Zapostavljenost neravnovesja in travm z energetskega vidika je ogromna in danes, ko je znanstveno dokazano, da nismo samo “iz mesa in krvi”, je odločilnega pomena, da ozavestimo in pričnemo zdraviti tudi del telesa, ki v mogočni meri vpliva na delovanje našega celotnega sistema. Energetski del.

Travma, ki je telesu mamice povzočena s prerezanim presredkom, se lahko odraža še dolga leta po dogodku. Brazgotina na presredku seka pretok dveh pomembnih meridianov, mati yin meridianov  – Ren Mai (任脉) in očeta yang meridianov – Du Mai (督脉) in s tem je moten osnovni  krogotok življenske energije, ki napaja vse ostale meridiane. Poleg tega je na presredku pomemben energetski center, center prizemljenosti, stabilnosti, varnosti, občutka življenske moči in volje, Muladhara – korenska čakra. Torej ne le fizične tegobe, tudi psihična in čustvena neravnovesja se lahko razvijejo zaradi brazgotine, na katero večina pozabi, saj jo ženske same redko vidijo in ji ne posvečajo večje pozornosti.

Carski rez je težak poseg za mamo, kot tudi za otroka. Blokada, ki jo povzorči brazgotina pri carskem rezu je prav tako lahko moteča. Poškodovani niso le meridiani, temveč se brazgotina ustvari tudi na trebušni steni in steni maternice, ki je center ženske moči, intuicije.

Brazgotine ne le, da blokirajo tok energije, v njih se ujamejo čustva in travme prisotne v času nastanka.  Pomislite, kaj vse se nabira v tem primeru v telesu. Ker so meridiani povezani drug z drugim in vsak hrani določen del telesa, organosfero, itd. se lahko težave pojavijo drugje in ne le na mestu brazgotine. Če brazgotina povzroča blokado, ki se manifestira kot presežek energije, je zato nekje drugje v telesu energetski manjko in obratno.

Brazgotina carskega reza lahko povzroči kronične bolečine ob rezu, težave s sečili, menstrualne težave, itd., v primeru brazgotine na presredku pa se lahko pojavijo kronična vaginalna vnetja, težave s prebavo, depresija, itd.

Kako lahko pomagamo mamicam, da bi se lažje, prijetneje in še lepše vživele v novo vlogo?

S pomočjo terapije Akupunktna Masaža po Penzel-u terapevt brazgotino energetsko oskrbi ali odmaši in poskrbi za uravnotežen pretok energije.

Niso pa samo brazgotine tiste, ki so potrebne oskrbe. Nekatere mamice so fizično in/ali psihično izčrpane, druge boli križ, tretje od poroda nosijo čustvene rane. APM terapija je odlična podpora za mamin imuniski sistem, v ordinaciji Alternativna Podpora Medicini pa vas pocrkljamo še z masažo obraza ali hrbta. Ker mamice nosijo in dvigujejo dojenčke, nekatere bolj, druge manj pravilno, jih naučimo pravilnih gibov in pokažamo vaje za krepitev mišic, da lahko z redno vadbo same okrepijo telo in zaščitijo hrbtenico. V podporo nudimo še terapijo s kinesio trakovi, ki jih apliciramo na križ in ga s tem razbremenimo.

Tudi očetje lahko poskrbite za mame svojih otrok in vaše prestolonaslednike/ce. Naučili vas bomo, kako energetsko poskrbite zanju, ju hkrati pocrkljate, zagotovite boljši spanec (ne obljubljamo več spanca, samo bolj kvalitetnega 😉 ) ter ublažite želodčne krče novorojenčkov.

Dobrodošli! ©