Kinesio trakovi obstajajo od leta 1973, ko je japonec, dr. Kenzo Kase po študiju kiropraktike in kineziologije združil znanje in razvil lažjo in učinkovitejšo tehniko obravnave poškodovancev. Vse od takrat se vodijo klinične raziskave o aplikacijah uporabe. Metoda Kinesio tapinga je močno prisotna v medicini športa in rehabilitaciji. Trakovi so raztegljivi, ne povzročajo alergij, dopuščajo znojenje, so vodoodporni in ne vsebujejo zdravil.

Razlika med povojem in kinesio trakom

Pri klasičnem povijanju ustvarimo pritisk, stisnemo in delno mobiliziramo sklep. Pri kinesio traku pa s pravilno aplikacijo privzdignemo kožo in podkožno tkivo, s čimer povečamo prostor med kožo in mišico, kar omogoča večji metabolizem tkiva.

Kako deluje kinesio trak?

Kinesio trak predstavlja celovito podporo samozdravitvnim lastnostim telesa. Prostor, ki se ustvari med kožo in podkožnim tkivom omogoči sprostitev pritiskov na živčne receptorje in posledično popustitev bolečine. Hkrati pa se poveča pretok krvi in limfe, ter dotok hranilnih snovi. Vnetni procesi in bolečina hitreje popustijo. Gibanje s kinesio trakovi pospešuje delovanje obnovitvenih procesov celjenja tkiv. Hkrati trak lahko sklep tudi delno mobilizira.

Uporaba kinesio trakov

Pomembna je pravilna namestitev trakov, saj se v nasprotnem primeru lahko polepljen del telesa tudi razboli. V takem primeru trak takoj odstranimo.

Kinesio trakovi so odlična podpora nosečnicam in mamicam po porodu, uporabljamo jih pri zvinih, nestabilnih sklepih, omejeni gibljivosti, postoperativnih praksah in oteklinah ter protibolečinsko.

Kinesio trak ni primeren za paciente s poškodovano, opečeno ali razdraženo kožo, ne uporablja se pri kožnih infekcijah ali odprtih ranah.

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) in Kinesio trakovi

Po TKM, v teoriji petih elementov, vsakemu elementu pripada tudi določena barva. Raziskava na Univerzi Cornell podpira domnevo, da telo absorbira svetlobno valovanje skozi kožo in ima fiziološko delovanje in učinek. Predhodno je namreč veljalo, da zaznamo svetlobo samo preko oči. Uporaba barvnih trakov, po naših izkušnjah, kot podpora terapiji Akupunktna masaža po Penzlu, podaljša učinek terapije pri akutnih, kroničnih bolečinah in poškodbah. ©