Metode Tradicionalne kitajske medicine (TKM) so učinkovita podpora športniku na vseh ravneh delovanja. V svetu se TKM uporablja vse bolj pogosto ( na področju tenisa Pete Sampras, golfa – Seve Ballesteros, nogometa – 54% klubov prve angleške lige,…). Učinkovita in hitra rehabilitacija je za športnika izjemnega pomena, saj mu omogoča vrnitev v tekmovalni ritem. TKM uporablja holističen pristop diagnosticiranja in zdravljenja, ki na naraven način podpre rehabilitacijski proces, s tem pa pomaga športnikom pri doseganju zastavljenih ciljev. Za trenerje in športnike je to pomembna informacija ob dejstvu, da TKM nima običajnih stranskih učinkov protibolečinskih zdravil. S svojim pristopom omogoča hitrejšo obnovo telesa v primeru bolezni, poškodb in regeneracije. Sodelavnje terapevtov TKM je možno zaslediti predvsem v nogometu, golfu, bejzbolu, ameriškem nogometu, atletiki in plavanju, kjer športniki niso izpostavljeni samo poškodbam skeleta, temveč tudi zdravstvenem ter psihičnem stresu in boleznim.

Po teoriji TKM poznamo 6 zunanjih dejavnikov: Veter, Mraz, Vročina, Vlaga, Suša in Ogenj/Toplota. Pri športnih dejavnostih se pri prekomernem izpostavljanju določenemu zunanjemu dejavniku lahko razvije poškodba ali bolezen. Če določen zunanji dejavnik prevlada, lahko poruši ravnovesje športnika, pri čemer se zmanjša zmogljivost notranjih organov.

Notranji povzročitelji bolezni so dejavniki, ki povzročajo preveč intenzivno čustveno doživljanje. Posledica so motnje v delovanju notranjih organov in njihove okvare. Ti dejavniki so čustva, ki jih je po tradicionalni kitajski medicini sedem: veselje, jeza, pretirano razmišljanje, skrb, žalost in strah. To so čustvene reakcije telesa na zunanje dejavnike in v normalnih okoliščinah ne povzročijo bolezni. Resni, trajni ali nenadni čustveni pretresi, ki presegajo običajno prilagoditveno sposobnost organizma, pa vplivajo na fiziološke funkcije telesa, zlastikadar obstaja predhodna občutljivost. Razen neuravnanega čustvenega doživljanja, ki prizadene notranje organe, je možen tudi obraten vpliv notranjega organa na čustvovanje. Prekomerno ali nezadostno delovanje krvi ali Qija notranjih organov lahko bistveno okvarita čustveno doživljanje.

 

Primer strah:

Strah poveča napetost v mišicah. Športniki neradi govorijo o svojih strahovih, saj se bojijo, da bi jih imeli trenerji za »šibke«. Vzrok so pogosto lahko tudi neobičajne situacije in spremenjeni tekmovalni pogoji. Dober primer je, ko se odličen skakalec znajde na skakalnici velikanki ali ko se zelo dober center pri košarki nikakor ne znajde proti znanemu centru nasprotnega moštva. Vzrok je lahko mentalno predvidevanje negativnih posledic. Strah poruši neravnovesje med postavljenim ciljem in znanjem. Tipični strahovi pri športnikih so strah pred porazom oz. zmago, strah pred trenerjevo zavrnitvijo, strah pred agresivnostjo, strah pred bolečino. Strah je čustvo, ki pripada ledvicam. Dolgotrajen strah okvari ledvice, ker porabi esenco. Strah je doživljanje reakcije na nekaj, kar daje vtis nevarnosti na podlagi izkušenj. Ledvice shranjujejo esenco, ki je izvor Qija.

Športniki s svojim pristopom velikokrat pretiravajo s treningi v želji po čim boljših rezultatih in izvajajo večurne treninge v pogojih, ki niso optimalni, da bi dosegli zastavljene cilje. To lahko privede do neravnovesja v telesu. Pri prekomernem treniranju najprej pride do pomanjkanja Qi energije v telesu, kar v prvi vrsti prizadene notranje organe, kot so želodec, vranica in jetra. Pri tem lahko zunanji dejavniki, kot so veter, vlaga in mraz, napadejo poškodovani Qi. S tem so še bolj prizadeti ledvica, jetra in vranica.

Elementi, ki skrbijo za mišice, kite in kosti:

 

Faza Organ Tkivo Čustvo
ZEMLJA Želodec in Vranica Mišice in limfa RAZMIŠLJANJE
LES Jetra in Žolčnik Kite in tetive JEZA
VODA Ledvica in Mehur Kosti in mozeg STRAH

 

Po TKM v fazo ali element Zemlje spadata želodec in vranica, ki skrbita za mišice, slino in limfo; v fazo Lesa spadajo jetra, ki skrbijo za kite in tetive; v fazo Voda pa spadajo ledvice, ki skrbijo za kosti, mozeg in seč.

Preventiva

Ponavadi vedno čakamo predolgo in odlagamo obisk pri terapevtu, dokler ni že prepozno in pride do poškodbe ali bolezni. »Dajanje zdravil za bolezni, ki so se že razvile, je primerljivo z osebami, ki začnejo kopati vodnjak, ko postanejo žejni, in tistim, ki začnejo izdelovati orožje, po tem ko so že vstopili v bitko. Ali niso ta dejanja prepozna?« Su Wen, Ch.2

Za športnika je najbolj primerna redna kontrola pri zdravilcu tradicionalne kitajske medicine. Enkrat tedensko naj bi se izvajala diagnostika po TKM in ustrezna terapija z namenom vzpostavljanja in ohranjanja energetskega ravnovesja v telesu. Redno diagnosticiranje bi preprečilo nastanek bolezni in zmanjševalo možnosti poškodb, prav tako bi lahko pomagalo ohranjati psihološko pripravljenost športnika na nastop.

Z  Akupunktno masažo po Penzlu, se preko meridianskega sistema in aktivacijo akupunkturnih točk vpliva na športnika celostno. Redna diagnoza s pomočjo aurikoloterapije (diagnoza preko ušesa) nam pokaže stanje notranjih organov, sledijo testi pretočnosti meridianov in sproščen pogovor.

Ker so meridian – organ – čustvo med seboj povezani, lahko vplivamo tudi na psihološki del priprave šprotnika na tekmovalni nastop. Še vedno je terapevt tisti, ki aktivira stikala na telesu, telo športnika pa se odzove.

 

Dobrodošli tako rekreativci kot profesionalni športniki! ©