Qigong je starodavna kitajska veščina, stari mojstri so jo stoletja vadili za zaprtimi vrati. Kot skrivnost se je prenašala v templjih, po družinskih vezeh in v skrivnih krogih. Danes je zaradi blagodejnih učinkov za zdravje qigong uveljavljen povsod po svetu. Predstavlja enega bistvenih elementov kitajske kulture in je pomembna veja tradicionalne kitajske medicine. Še danes se uporablja kot terapija, zaradi česar zanimanje znanstvenikov in moderne medicine za qigong predvsem od leta 1990 dalje narašča.

Tekom zgodovine pa ni veljal ne le kot metoda za vzdrževanje zdravja, temveč tudi kot pomembna vadba pri razvijanju in krepitvi notranje moči v borilnih veščinah. Qigong bi v slovenskem jeziku lahko imenovali ‘urjenje življenjske energije‘.Tako rekreacija kot qigong vsebujeta preobražanje telesa, uma in duha, razlika je ta, da je pri izvajanju rekreacije v ospredju telo, vadba qigong pa stremi k povezanosti vseh treh hkrati: telesa, uma in duha.

Zgodovina Zhineng qigonga

Dr. Pang Ming, zdravnik konvencionalne in strokovnjak tradicionalne kitajske medicine, se je desetletja ukvarjal s preučevanjem različnih metod, posledic in učinkov tradicionalnih qigong stilov. Na temelju fizioloških analiz in najnovejših znanstvenih spoznanj je v osemdesetih letih razvil metodo, kot sintezo teh tisočletnih praks, ki bolje ustreza sodobnemu človeku. To metodo je poimenoval Zhineng.

Vadba Zhineng je bila preizkušana skozi obdobje desetih let v okviru programa centra Hua Xia na Kitajskem. V program so bili vključeni ljudje, ki so bili diagnosticirani z neozdravljivimi boleznimi, kot tudi taki, ki so hoteli le izboljšati svoje počutje in zdravje. Navdušujoči rezultati so prikazali 95 odstotno izboljšanje zdravstvenega stanja vadečih. Ti rezultati so, tako kot teoretična in praktična sinteza znanja Dr. Panga, Zhinengu prislužili sloves varne, resnično uspešne in preproste metode. Maja, leta 1997 je Odbor za vredotenje qigong praks kitajskega ministrstva za šport Zhineneg qigong nagradil s certifikatom, s čimer je postal prva izmed vseh form qigonga s certifikatom, ovrednotenim s strani komiteja.

ZHI pomeni modrost, inteligenco, zavestno voljo. NENG pa sposobnost, potencial, moč, še neodkrite umske sposobnosti.

Zhineng spodbuja pretočno povezanost obeh možganskih hemisfer in spodbuja brezpogojno delovanje naravnega uma. Razširja zavest na tisto, kar ponavadi ostane v senci, spreminja manj funkcionalne poti v možganih, ki so bile utrjene skozi desetletja ponavljajočih se vedenjskih vzorcev in jih nadomešča z novimi, boj učinkovitimi in blagodejnimi za zdravje. Prav tako, kot so monotone rutine sistematično oblikovale poti, po katerih poteka naš način razmišljanja in z njim tudi naši endokrini in biokemični procesi, prav tako lahko drugačna sistematična rutina vzpostavi nove poti in nove načine razmišljanja in zdravstvenega stanja.

Vadba Zhineneg qigong je ustvarjena za množice, vsakdo se je lahko nauči, ne glede na starost, zdravstveno stanje ali versko izpoved. Z rednim izvajanjem krepimo imunski sistem, vitalnost telesa, koncentracijo, moč reguliranja čustvenih stanj, moč uma, hkrati pa negujemo notranji mir, sproščnost ter ljubezen do sebe.

Osnovna ideja je razviti latentne, potencialne sposobnosti in modrost. Del teorije Hun Yuan (teoretično ozadje, ki bi ga lahko prevedli kot »teorija združenega v eno«) se opira na predpostavko, da je človek kot posameznik sistem, narejen iz podsistemov, hkrati pa del širših nadsistemov. V stopnjujočem se zaporedju si lahko predstavljamo: človek narejen iz organov, tkiv, celic in v nasprotni smeri človek, del družine, družbe, človeštva. Kadar v sistemu vsi deli delujejo s pozitivno povratno informacijo, je harmonija zagotovljena.

Če se naučimo, kako pozitivno vplivati na naše življenjske funkcije, lahko dosežemo spremembe, ki se začnejo dogajati v in okoli nas. Zdravje in harmonija sta v takem primeru naravno stanje.

Z nogami zakoreninjen v tla,

glava se dotika neba.

Telo se sprosti in um umiri.

Spoštljiv do okolice, v notranji tišini,

um je prosojen, pojava je skromna.

Popolnoma nobene misli ni.

Duh se razteza v neskončnost vesolja,

in hkrati globoko v notranjost žari.

Telo v harmoniji se s Qijem napaja.